header banner
Default

Crypto com coin nedir? CRO nedir?


Crypto.com Coin (CRO); finans hizmetleri şirketi Crypto.com tarafından geliştirilen, merkeziyetsiz ve açık kaynaklı blockchain ağı "Crypto.com Chain"in yerel dijital para birimidir.

"Herkesin cüzdanına kripto para dahil etme" hedefiyle çalışan geliştiriciler, 2018 yılının sonunda CRO para birimini piyasaya sürdü.

İlginizi çekebilir: Bitcoin Node (Düğüm) Nedir? Nasıl Çalışır?

Crypto.com ise bundan yaklaşık iki yıl önce, Haziran 2016'da Kris Marszalek, Rafael Melo, Gary Or ve Bobby Bao tarafından "Monaco Technologies" ismiyle faaliyete geçti.

CRO para biriminin arka planında çalışan blockchain ağı Crypto.com Chain, birikim sahiplerinin kendi paraları üzerinde daha fazla kontrol sahibi olmaları amacıyla hazırlandı. 

Gerek kullanıcı verileri, gerekse kimlik bilgilerinin korunmasını ön plana alan Crypto.com, kripto para birimlerinin küresel olarak daha çabuk yaygınlaşması için tasarlanmış.

Başlangıç aşamasında Crypto.com Pay isimli mobil ödeme uygulamasında kullanılan CRO, günümüzde pek çok alım satım platformunda yer alıyor. 

CRO para birimini farklı kılan ne?

VIDEO: CRO'da Neden Gelecek Görüyorum? CRO Analizi, CRO Staking ve Supercharger
Kripto Emre

Crypto.com bünyesindeki ödeme, alım satım ve finans hizmetleri konusunda kullanıcılara fayda sağlamaya odaklanan CRO, farklı amaçlar için de kullanılabiliyor.

İlginizi çekebilir: Kripto Para Borsalarında Likidite Nedir?

CRO yatırımcıları, ağ üzerinde doğrulayıcı görevi üstleniyor ve transferleri işlemeleri karşılığında ödül alıyorlar. Crypto.com Chain üzerinde gerçekleşen işlemlerin ücretleri de yine CRO ile ödeniyor.

Crypto.com Pay uygulamasında CRO ile ödeme yapılması durumunda yüzde 20 para iadesi alınabiliyor. Diğer kullanıcılarla eşler arası (peer to peer, P2P) transfer gerçekleştirerek yüzde 10'a kadar para iadesi almak mümkün.

Crypto.com uygulaması üzerinden CRO tokenleri stake eden kullanıcılar pasif gelir elde edebiliyor.

Crypto.com Exchange isimli borsa uygulaması veya Crypto.com tarafından kullanıcılara sunulan fiziksel Visa kart aracılığıyla stake edildiğinde, yıllık yüzde 10 ila 12'ye kadar faiz kazanmak olası.

İlginizi çekebilir: Kripto Para Cüzdanı Nedir? Kripto Para Cüzdan Çeşitleri Nelerdir?

CRO para biriminin asıl amacı, Crypto.com'un küresel ölçekte yaygınlığını artırmak. Haliyle şirket; kullanıcıların paraları, verileri ve kimlikleri üzerindeki kontrollerini en üst seviyeye çıkarmak adına yeni kullanım senaryoları geliştirmek için mesai harcıyor.

Crypto.com Coin (CRO) arzı

VIDEO: #CRO coin süper bir borsa yatırımı
İsmail Uğurlu

CRO para biriminin maksimum arzı 100 milyar olarak belirlenmiş. Bu tokenlerin tamamı blockchain ağı faaliyete geçtiğinde dolaşıma girdi. Bir başka deyişle CRO para biriminin madenciliği yapılamıyor.

Özel satış süreci düzenlemeyen Crypto.com, tokenlerini ikincil dağıtım kanallarıyla gerçekleştirdi.

Toplam arzın yüzde 30'u, ikincil dağıtım ve faaliyete geçiş teşvikleri için ayrılırken, yüzde 20'lik kısım sermaye rezervi olarak belirlendi ve 7 Kasım 2022'ye kadar donduruldu. Uzun vadeli ağ teşvikleri için de yüzde 20'lik arz ayrıldı ve o da 7 Kasım 2022'ye kadar kullanılamayacak. Yüzde 20 ekosistem bağışları ve yüzde 10 da topluluk gelişimine ayrıldı.

İlginizi çekebilir: SHA-256 Algoritması Nasıl Çalışır?

Ethereum (ETH) blockchain ağı üzerine inşa edilen CRO token, ERC-20 token standardında geliştirildi. Yani ağ, "Ethash" altyapısı ile güvence altına alınmış durumda.

CoinMarketCap verilerine göre, en yüksek CRO işlem hacmine sahip olan borsalar OKEx, Crypto.com ve Upbit olarak sıralanıyor. Sitede ayrıca, Türk lirası ile işlem çifti sunan kripto para borsası olarak Felixo listeleniyor.

Bu yazılar da ilginizi çekebilir:

  • Internet Computer (ICP) nedir?
  • Filecoin (FIL) nedir?
  • Ethereum Classic (ETC) nedir?

SORUMLULUK REDDİ: Burada yer alan ifadeler yatırım tavsiyesi değildir. Piyasaları iyice araştırmadan, farklı çevrelerden yorum almadan kesinlikle işlem yapmayın. Güvendiğiniz yatırımcıların yorumlarını okuyun, fikirlerine danışın. Her yatırım işleminin risk içerdiğini unutmayın. Herhangi bir işlem yaparken kendi kararınızı kendiniz verin. Cointelegraph, yatırım ürün ya da hizmetlerinden doğan veya doğduğu iddia edilen hiçbir zarar veya kayıptan dolaylı ya da doğrudan sorumlu kabul edilemez.

Sources


Article information

Author: Casey Parker DVM

Last Updated: 1698275762

Views: 499

Rating: 4.8 / 5 (34 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Casey Parker DVM

Birthday: 2015-07-30

Address: 095 Dustin Fords, Lake Michelle, OR 70639

Phone: +4358024657559450

Job: Dental Hygienist

Hobby: Surfing, Tennis, Wine Tasting, Gardening, Graphic Design, Running, Sewing

Introduction: My name is Casey Parker DVM, I am a intrepid, apt, spirited, unyielding, honest, artistic, fearless person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.